domingo, 29 de diciembre de 2013

Les 4 habilitats lingüístiques

Avui en dia hi ha molt poca gent que sàpiga fer un bon ús de les quatre habilitats lingüístiques (llegir, escriure, parlar i escoltar). La majoria es pensa que les sap utilitzar bé, però no és així, fer-ne ús va més enllà de:

LLEGIR 

Procés mitjançant el qual es comprèn un text escrit. 

  • llegir és un procés actiu ja que s'ha de construir el significat del text
  • llegir és aconseguir un objectiu
  • llegir és un procés d'interacció entre qui llegeix i el text. 
  • llegir és un procés de predicció i inferència continua.



ESCRIURE

Procés mitjançant el qual es produeix un text escrit significatiu.

  • per escriure bé s'ha de tenir presents certs aspectes formals (cal·ligrafia...), lingüístics (sintàctics...) i discursius (cohesió...). 



PARLAR

És expressar el nostre pensament mitjançant el llenguatge articulat de forma coherent, clara i amb correcció i adequació a la situació. 




ESCOLTAR

Comprendre un misatge a partir d'engegar un procés cognititu de construcció de significat i d'interpretació d'un misatge o d'un discrus pronunciat oralment. 


  • saber escoltar demana un paper actiu i participatiu, un respecte per l'emissor i per les seves idees i ser objectiu.
  • un bon oient sap: descobrir els propòsits de l'orador, descobrir les idees principals del missatge i reaccionar al missatge i parlar, si cal, quan acaba l'orador. 



Mols cops s'acostuma a confondre escoltar amb sentir, i no tenen res a veure. Aquest últim és totalment diferent al primer ja que sentir es percebre un so i, per tant, és un acte involuntari, ja que no decidim el què volem sentir. D'altra banda, escoltar sí que és un acte voluntari el qual el seu objectiu es arribar a comprendre a la persona que parla. 

Saber escoltar és una de les habilitats que cada cop més s'estan perdent, i això és un tema que em preocupa i bastant. Les altres tres habilitats s'ensenyan i es treballen al llarg de l'educació, més o menys, però estan presents. Però escoltar no s'ensenya, no es practica, i normalment ve donada per cada persona; hi ha persones que no saben escoltar, que només es preocupen dels seus problemes, i n'hi ha que totalment al contrari. L'escolta és de gran importància ja que és un dels actes més rellevants i essencials en la comunicació, tot i que molts cops no estem disposats a fer-ho per els prejudicis cap a certes persones o simplements perquè no ens ve de gust, cosa molt greu.

Per complementar el que s'ha dit, us recomano que llegiu el primer capítol de L'art de saber escoltar de F. Torralba anomenat Escoltar i Sentir, el qual s'explica perfectament en què consisteix pròpiament escoltar.





No hay comentarios:

Publicar un comentario